Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015. Miskolci Tűzoltóság vörös vércse költés

2015.05.14

Ez az év is jól kezdődött, amikor február 21-én megláttam a Vércséket a tűzoltóság ablakában. Már akkor tudtam, ebben az évben is lesz költés. Mindkét Vércsét lehetett látni, és a pár attól kezdve rendszeresen feltűnt a fészek körül. Ami számomra a legmeglepőbb volt, hogy párzást is megfigyeltünk ezen a napon, pedig igencsak a télben voltunk még. Na de a lényeg, hogy őket nem zavarta a hideg.

Ahogy telt az idő és rendszeressé vált a család látogatása, már nyugodtak voltunk, márciustól aztán nagyüzembe kapcsoltak, és sokszor láttam párzás közben a párocskát. 03.26. 13:10, 03.28. 13:30, 03.29. 11:10, és így tovább. 03.29-n mikor fészek ellenőrzést tartottunk Porkoláb Péterrel, reggel 6:30-kor már 3 darab tojás volt a fészekben. A tojó a fészek szélén állt, és onnan figyelte az eseményeket az udvaron, és őrizte  a tojásokat. A galambokat is rendre elzavarja, annyira komolyan műveli ezt, hogy az alatta lévő ablakban, már csak két kihűlt galamb tojást találtunk.

Április 4-én ellenőriztük a tojásokat, akkor 6 darab volt a fészekben, és a tojó már kotlott rajta. Ezt követően úgy döntöttünk, egy hónapig nem zavarjuk a tojót, hagy költsön nyugodtan, majd csak május 5-én reggel 6:10-kor néztük meg, amikor már a tojások mindegyike ki volt kelve, és úgy 3 naposnak saccoltam a fiókákat. Május 7-én egyik fiókát nagyon fejletlennek találtuk, a többi testvérének csak a fele volt. Hát gyorsan cselekedtünk Porkoláb Péter barátommal, és sertés májjal, jól megetettük kétszer is, de csak ezt az egy kicsiny fiókát, hogy legyen esélye behozni a lemaradást.

Az etetést mindaddig folytatcam00681.jpgjuk, amíg nem erősödik meg, mert nekünk minden fióka számít. Ezen az éven már hatodik alkalommal költenek a vércsék zsinórban, ami nagy öröm számunkra.

Eddig a történet, majd még folytatom ahogy megy az idő.

Kurti Gábor

 

A mappában található képek előnézete 2015. Miskolci Tűzoltóság vörös vércse költés