Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.06.17. Miskolci gólya hírek

2014.06.19

A 2014. június 21. pénteki miskolci gólya gyűrűzés előtt a következő megfigyeléseket végeztük.

 

Martinkertváros Kisfaludy utca 48. szolgáltató ház kéménye: a fészek 17 m magasan van hosszabbik oldala 1.5 m rövidebbik oldal 1 m, vastagsága min 80 cm  ( ezt a tavalyi mérésekből tudjuk), min. 2 fióka van a fészekben, mert egyszerre csak két fejet lehetett látni rövid időre. Tehát itt lehetnek meglepetések és esetleg több fióka. A magasság miatt csak akkor látszódnának pontosan a kicsik ha felállnak, ehhez még nem elég nagyok, az egyik szülő madár mindig a fészeknél van. Ebből arra lehet következtetni, hogy 20 napnál fiatalabbak a fiókák, mert ez után már nem örzik folyamatosan a fészket az öregek.


Martinkertváros  Bornemissza és Velence utca sarka: Ez a fészek tavaly készült , ezért még viszonylag kicsi, de mér 2013-ban kapott fészek tartó kosarak, így teljesen biztonságos. Itt is két fiókát sikerült megpillantani egyszerre, de a szemben lakók szerint három fióka van , ők az ablakból jobb szögben látnak a fészekre. Itt is őrzi a fészket az egyik szülő, tehát a kicsik 20 napnál fiatalabbak.


Szírma, Óvoda utca 10. : Ennél a fészeknél a lényegesen idősebbek a fiókák mint az előző két helyszínen. Biztosan látszik, hogy négy idei madár van a fészekben , gyakran felállnak, és már nem őrzik őket a szülők. A költés vége felé már hasonló méretűek a fiókák mint az öregek, biztos elkülönítés a csőr színe. Ilyenkor még az idei madaraknak fekete a csőrük, az ivaréretteknek pedig piros. A mostani stádiumban a csőr hossza is lényegesen rövidebb mint a nagyoknál.

Tehát péntek délután minimum 9 gólya fiókát gyűrűzhetünk meg esetleg még ennél is többet. A tavalyi évben két fészeknél is meghiúsult a költés, ezért ezek a jó hírek különösen öröm a számunkra. 

Aki szeretne egy kicsit közelebbről is megismerkedni az egyik legkedvesebb madarunkkal az látogasson el hozzánk pénteken a gólya gyűrűzésre.

Még egyszer a helyszínek és időpontok:

2014.06.20 péntek :dsc_0299.jpg

16:00 Miskolc, Kisfaludy utca 48. (Martinkertváros)
16.30 Miskolc, Bornemissza és Velence utca sarka (Martinkertváros)
17.15 Miskolc, Óvoda utca 10. (Szirma)

További információ: Somoskői Péter 30/207-0225

 

 

A mappában található képek előnézete 2014.06. Gólyák Miskolcon