Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.09.16. Süntanya a kertben

2013.09.16

 

Küszöbön áll a téli időszak, készülődünk a téli madáretetésre. A hideg évszak átvészelése, a vadon élő állatok számára komoly próbatétel. Ilyenkor keresnek maguknak helyet a téli álmot alvó sünök. Gyökerek között, levélkupacokban, komposzthalomban, vagy esetleg a számukra kihelyezett odúban vermelnek el. Talán az odú a legjobb választás, hiszen a hidegtől jól véd, szigetelt, száraz hely, és nem utolsó sorban ellenőrizhető is.
   Idén tavasszal ebből az elhatározásból helyeztem el egy "süntanyát" a kert bokrokkal benőtt háborítatlan részébe. A nyár folyamán a füvet sem vágtam három-négy méteres körzetben, hogy a hely zavartalan maradjon, de sajnos semmi mozgást nem tapasztaltam. Szeptember elején nagy örömömre végre beköltözött az első lakó, és a dús fűfészket megmozgatva öt kis kölyök is előkerült. Az utódok zárt szemmel jönnek a világra, és körülbelül két hétre nyílik ki a szemük. Becslésem szerint, a félanyányi sünök egy hónaposak, úgyhogy van esély a sikeres átteleléshez szükséges minimális hétszáz grammos testsúly eléréséhez. Ebben az időszakban a legfalánkabbak, esténként az odú elé rakott kutyakonzerv rendszeresen eltűnik, Territóriumot nemigen tartanak, de a kihelyezett táplálék, a zavartalan kert, és a földre helyezett madáritató, remélem itt tartja a kis családot.
   Bíztatnák minden kerttulajdonost, hogy egy ilyen 50x50x20 cm-es, fényterelővel ellátott, kis odú kihelyezésével segítsük a sünök populációinak fennmaradását, gyarapodását.
 
 
Porkoláb Péter
 

A mappában található képek előnézete 2013.09.16. Süntanya