Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.02.16. Miskolci Bagolyles beszámoló

2013.02.17

Az időjábagolyles-szines-logo.jpgrásra nem lehetet panaszunk az első Miskolci Bagolyles alatt. A  hét elején még azt terveztem, hogy fogjuk a területről a havat ellapátolni, mire eljött a szombat már a föld is felszáradt és csodálatos napsütés fogadott minket.

Jó fényviszonyok mellett távcsövezhettük az Egyetem főépülete előtt nappalozó erdei fülesbaglyokat.

Az Ökológiai Intézet Környezeti Tanácsadó Irodája a panellakó denevéreket, és a közelgő Kocsonya Fesztivál Zöld Sátor kínálatát ismertette.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság információs kiadványokkal, 2013 évi program füzetekkel, a panel házak felújításakor kötelezően előirt denevérmentesítés gyakorlati megvalósításával foglalkozott.

A Miskolci Állatkert és Kultúrpark néhány érdekes állatkoponyán és agancson kívül egy élő kuvikkal és nyesttel érkezett. Az állatokat nagy figyelem övezte, akik láthatóan jól tűrték a népszerűséget.

Az Alsódobszai Hernádmenti Természetvédelmi Kultúrális és Sport Egyesület kötéltechnikai bemutatója is nagy sikert aratott. Lehet184335_293278850801631_1980188326_n.jpgett kötélen mászni, ereszkedni, csigasor segítségével követ felemelni. Egy mini kalandpark alakult ki rövid idő alatt.

A Miskolci Makogó Egyesület vadászgörényeit is sokan megcsodálták. Az állatok játékos természete lenyűgözött kicsit és nagyot egyaránt. 

Nehézy László természetfotói jól illeszkedtek a park környezetébe, minden látogató megcsodálta kiállítását. 

Fotó:Lehoczky Krisztián

A Madártani Egyesület próbálta összefoglalni a Magyarországon megfigyelhető bagolyfajokat. Mindegyikről  készítettünk egy tablót, ahol a megjelenésükről, életmódjukról, viselkedésükről lehetett olvasni. A baglyokat bemutatandó elkészítettük a méretüknek megfelelő sziluett képet és a testsúlyukkal megegyező homokzsákot. Így szemléltettük az uhutól a törpekuvikig, hogy milyen változatos madárcsoportról van szó.

A program alcíme " a velünk élő vadvilág ", e gondolatnak megfelelően tablókat készítettünk a városba időnként behúzódó olyan állatokról is, melyekről kevesen gondolnák, hogy megfigyelhetők ebben a környezetben. Számtalan vízi madár, ragadozómadár, emlős és hüllő, továbbá nálunk telelő énekesmadár figyelhető meg városi környezetben is, csak nyitott szemmel kell járni.

A riporterek gyakran feltették azt a kérdést nekünk a rendezvény alatt: Mi a célunk ezzel a rendezvénnyel ?

A célunk az volt, hogy felhívjuk az emberek figyelmét, hogy iskolába, munk184361_293278194135030_499060646_n.jpgahelyre menet is találkozhatunk érdekes, megfigyelésre érdemes élőlénnyel. Nem csak a televízióban vagy távoli tájakon lehet találkozni vadállatokkal, hanem akár lakóhelyünk közelében is. Járjunk nyitott szemmel, mindennapi gondjaink közepette tanuljunk meg örülni ezeknek az érdekes és értékes pillanatoknak, amikor a vadvilág közeledik hozzánk, és akár csak rövid időre is, de bepillantást enged életének néhány mozzanatába! Amit megismerünk, talán megszeretünk. Amit megszeretünk, talán félteni kezdjük. Amit félteni kezdünk, azt biztosan meg szeretnénk őrizni, és így bővülhet a természetvédők lelkes tábora, akik közé én is vallom magamat.

 Fotó:Lehoczky Krisztián
 

Somoskői Péter

 

Köszönetnyílvánítás:

Köszönöm a sok látogatónak, hogy eljöttek, és érdeklődésükkel támogattak minket, hogy érdemes volt megrendezni a programot!

Köszönöm a meghívott kiállítóknak, hogy elfogadták a meghívást, és további értékes tartalommal töltötték meg a rendezvényt! Külön köszönet az Ökológiai Intézetnek a sátrakért, asztalokért!

A Miskolci Egyetemnek, hogy bérbe vehettük a területet!

Köszönet Lehoczky Krisztiánnak a logó és a molinó tervért és elkészítéséért! Továbbá a fotózásért.

Külön köszönet a Madártani Egyesület aktivistáinak az előkészületekben és a lebonyolításban való felbecsülhetetlen segítségükért!. 

 A képek elérhetők:

 http://www.facebook.com/media/set/?set=a.293277984135051.70593.253359734793543&type=1

 

 

 

A mappában található képek előnézete 2013.02.16. Miskolci Bagolyles