Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Augusztusi "Egri" Terepi Madarászkör

2017.08.03

Augusztusban "Egri" Madarászkörünk Tóth Péter tagtársunk vezetésével valósul meg. A vezetékszakaszok oszlopainak felmérési módjáról tanulhatunk, melyek rengeteg védett és fokozottan védett madarunk pusztulását okozzák. A vezetékszakaszok ellenőrzését egyénileg is végezhetjük és adatainkkal mi is segíthetjük a szakemberek munkáját és a madarak védelmét - a foglalkozás erre kívánja a résztvevőket rávilágítani!

Az érdeklődők számától függően, az alapvető ismeretek átadását követően néhány vezetékszakasz mentén a résztvevők a felmérésre élesben próbát tehetnek, melynek végén értékelhetjük a tapasztaltakat.

Találkozó időpontja: 2017.08.13. 17:00, 
Helyszíne: Füzesabony és Maklár közötti körforgalom (benzinkút parkoló), 
Jelentkezés a programra: bukk@mme.hu vagy 06 20 358 5986 - itt jelezheted ha autóval érkezel/szívesen vállalsz utastársakat!
Ajánlott felszerelés: (Akinek van) fényképezőgép, egy adatlap kitöltéséhez is kellően kemény mappa, toll.

Csatlakozz hozzánk ha a gyakorlatban is segítenéd madaraink védelmét! 

Megbeszéljük, hogy milyen cél érdekében végezzük a felmérést, ehhez hogyan járulhat hozzá az, aki ilyet vállal, mik a fontos szempontok, hogyan érdemes vizsgálódni, mit kell figyelni és milyen adatokat, fotókat kell rögzíteni, illetve az alapvető, minimálisan szükséges műszaki ismereteket (hogyan ismeri fel adott felmérő, hogy milyen oszloptípussal, madárvédelmi megoldással, hibás-hiányos vagy jó állapotú madárvédelemmel stb. áll-e szemben). Továbbá arról is beszélünk majd, hogy milyen terepi körülményekre, tényezőkre kell figyelemmel lenni, ha valaki eredményes, akár élménygazdag és kevés nehézséget okozó felmérést szeretne megvalósítani.

k.kore-_m.kovesd_205.4.16_tytalb_toth_peter.jpg
Áramütött gyöngybagoly Kisköre és Mezőkövesd között (Fotó: Tóth Péter)

Az elmúlt évtizedekben jelentős erőfeszítések történtek a veszteségek mértékének csökkentésére. Magyarországon mára több mint 30.000 középfeszültségű oszlop szigetelése történt meg az áramszolgáltató vállalatok segítségével, az MME által az 1980-as évek végén kifejlesztett „szigetelő papucsok” alkalmazásának köszönhetően. Ebben persze annak a ténynek is jelentős szerepe van, hogy a madarak által okozott zárlatok és áramkimaradások közvetlen anyagi károkat okoznak az áramszolgáltatóknak. A probléma teljes megoldásától sajnos azonban még ma is messze vagyunk...